Κάθε Σάββατο βράδυ 10:00-11:00 | Από το Σμυρνέικο στο Ρεμπέτικο
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η νέα ωριαία εκπομπή του Ράδιο Μικρασιάτης με τραγούδια που γεννήθηκαν στη Σμύρνη και στη συνέχεια επηρέασαν τη δημιουργία του ρεμπετικου τραγουδιού στην Ελλάδα.
Η λέξη ρεμπέτικο σύμφωνα με τον Πάνο Σαββόπουλο πρωτοεμφανίζεται σε δύο δίσκους γραμμοφώνου, το 1912 στο τραγούδι “Απονιά” με την ένδειξη σε παρένθεση “Ρεμπέτικο” και το 1913 στο πασίγνωστο τραγούδι “Τικ τικι τακ” με επίσης γραμμένο κάτω από τον τίτλο τη λέξη Ρεμπέτικο.
Μετά τη μικρασιατική καταστροφή έχτονται κυρίως στην Αθήνα όλοι σχεδόν οι σημαντικοί Ελληνες μουσικοί της Σμύρνης, ενώ μια άλλη σημαντική ομάδα πηγαίνει στην Αμερική. Πολλοί δίσκοι από τη Σμύρνη και την Πόλη, επανεκδιδονται με τεράστια επιτυχία στην Αμερική, ενώ το 1929 ηχογραφούνται για πρώτη φορά τραγούδια με μπουζούκι που δεν ήταν σε ιδιαίτερη εκτίμηση μέχρι τότε στην Ελλάδα.
Το 1932 ένα οργανικό κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Σμύρνης, “το μινόρε του τεκέ” ηχογραφημένο στην Αμερική επανεκδίδεται στην Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται ο Μάρκος Βαμβακάρης για να παίζει στην Ελλάδα τα τραγούδια των “Αμερικάνων” και το ρεμπετικο συγκρότημα του Μάρκου, με μπουζουκομπαγλαμάδες, παρέα με τους Στράτο Παγιουμτζή, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη, γίνεται διάσημο ως παρέα του Πειραιά (τετράς του Πειραιά).
Αυτά για την ιστορία και Καλή Ακρόαση!
Η μαρτυρία του Μάρκου Βαμβακάρη για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες