You are currently viewing Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται…H αληθινή ιστορία του αραμπατζή Παντελή Γνήσιου
Δεκέμβριος 1940. Ο Παντελής Γνήσιος με την οικογένειά του και τη μικρή εγγονή του Όλγα, που σήμερα γράφει την ιστορία του.

Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται…H αληθινή ιστορία του αραμπατζή Παντελή Γνήσιου

Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται, / σήκωσ το φουστανάκι σου, / να μη σκονίζεται. // Αραμπάς περνά, αραμπατζής κουτσός / στην μπάντα κοριτσάκια, / να μη σας πάρει ομπρός.

H αληθινή ιστορία του αραμπατζή Παντελή Γνήσιου του γνωστού σμυρνέικου τραγουδιού

Γραμμένη από την εγγονή του Όλγα Κανελλοπούλου, δημοσιογράφο

Ο Παντελής Γνήσιος γεννήθηκε το 1863 στη Μυτιλήνη. Πολύ μικρός  πήγε με τους γονείς του στη Σμύρνη, όπου και μεγάλωσε. Έμαθε γράμματα και εργασία δίπλα στον πατέρα του που απέκτησε κτήματα και εργάτες. Δούλεψαν σκληρά. Έκοβαν ακόμη και ξύλα και έσκαβαν τη γη. Όταν μεγάλωσε, έγινε ένα ωραίο παλικάρι και του άρεσαν οι όμορφες κοπέλες. Περνούσε καμαρωτός πάνω στο άλογό του, τις ανέβαζε πάνω και πήγαιναν βόλτες. Ήταν λόγιος, ψάλτης εκείνα τα χρόνια. Όλοι τον αγαπούσαν και τον σέβονταν.

Ανάμεσα στα βιβλία που βρήκαν τα εγγόνια του ήταν «Η οδός της Δεκέμβριος Ο Παντελής Γνήσιος με την οικογένειά του και τη μικρή εγγονή του Όλγα, που σήμερα γράφει την ιστορία του. φύσεως», διατροφικό, «Οι μεγάλοι μύσται» του Σιρέ, πολλά μυθιστορήματα, «Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, «Οι τρείς αδερφές» του Τσέχωφ και αρκετά ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη, ό,τι μπόρεσε να κουβαλήσει μαζί του στον μποξά από την καταστροφή της Σμύρνης.

Κάποια μέρα το άλογό του αφηνίασε και τον πέταξε κάτω. Έσπασε το ένα πόδι του. Τότε αγόρασε αραμπά, για να μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του, αλλά και να ανεβάζει πάνω τις κοπέλες, να τις πηγαίνει βόλτα. Αργότερα γνώρισε την Παρασκευή Κασιμάτη, από καλή οικογένεια, που γεννήθηκε στο Τσιρίγο. Η οικογένειά της μετανάστευσε στο Αϊβαλί και εκείνη μεγάλωσε στη Σμύρνη, όπου έμαθε γαλλικά, ιταλικά και τούρκικα από την μητέρα της που ήταν δασκάλα,το γένος Κατελούζου.

( Οι Ιταλοί Κατελούζοι πέρασαν από τα Κύθηρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο). Απέκτησαν δύο παιδιά, πέντε εγγόνια και δισέγγονα που είναι περήφανα για το παππού τους που έγινε διάσημος μ αυτό το τραγούδι, ένα τραγούδι που το τραγούδησαν πολλοί και ανάμεσά τους και η Μαρίζα Κωχ.

Με το διωγμό, ο Παντελής Γνήσιος με την οικογένειά του πήραν μια βάρκα και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Με ό,τι μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους, έφτιαξαν ένα καινούργιο σπιτικό και μετά από χρόνια κατέβηκαν στην Αθήνα. Πέθανε το 1945.

*  Δημοσίευση Μικρασιατική Ηχώ, Αρ.φ 418, 2012 .Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Τ Ανάβλεμμα», εκδ. του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας (τχ. 240, Μάρτιος 2012)

Αφήστε μια απάντηση