You are currently viewing Εάλω η Σμύρνη: Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922

Εάλω η Σμύρνη: Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922

Διαδικτυακή συζήτηση για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής με αφορμή τα βιβλία του Βασίλη Ι. Τζανακάρη «Εάλω η Σμύρνη» και «Σμύρνη 1919-1922». 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Διαβάζουμε για να μην ξεχνάμε.

Το Δίκτυο Mikrasiatis.gr και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,
με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή,
σας προσκαλούν σε έναν νέο κύκλο τηλεσυναντήσεων τα απογεύματα του Σαββάτου.

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στις 7 μ.μ.,
ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης μάς εισάγει στα γεγονότα που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής
με οδηγό τα ιστορικά βιβλία του


Εάλω η Σμύρνη: Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922


και


Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομουζωντανά από την ψηφιακή πλατφόρμα Ζοοm και τη σελίδα Facebook του Δικτύου Μikrasiatis.gr.

Προλογίζει ο υπεύθυνος του Δικτύου Mikrasiatis.gr Δημήτρης Παντέλας.

Περιγραφή βιβλίου Εάλω η Σμύρνη

Aπό τις αστραφτερές αίθουσες των Bερσαλιών και το «Παρίσι της ελπίδας» στα ματωμένα χώματα της Mικράς Aσίας, από τη Σμύρνη, την Kωνσταντινούπολη, το Eσκί Σεχίρ, το Aφιόν Kαραχισάρ, την Aλμυρά ‘Eρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Eλλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Aπό τα «ωσαννά» και το «ευλογημένος ο ερχόμενος» στην εναγώνια κραυγή «Γιουνανλάρ γκελίορλαρ» (έρχονται οι ‘Eλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Xρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.

SMYRNI
Εάλω η Σμύρνη


Tο έπος της Mικρασιατικής εκστρατείας και ο ακάνθινος στέφανος των ξεριζωμένων μέχρι τη Nέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας. Mε πρωταγωνιστές ματωμένα πιόνια στα δάχτυλα της ειμαρμένης: Βενιζέλος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Στράτος, Χατζανέστης, Παρασκευόπουλος, Παπούλας, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Χρυσόστομος, Αριστείδης Στεργιάδης κ.ά. ‘Eνα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Tι έκαναν οι ‘Eλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν πίσω το αίμα τους οι Tούρκοι; Tι πραγματικά γινόταν στην παραλία της Σμύρνης εκείνη τη μέρα της φωτιάς και του θανάτου; Kαι τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Eλλάδα;

Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του Σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού Γιατί.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΥ 2008

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922. Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα.


Το λιμάνι της Σμύρνης ήταν τώρα πλημμυρισμένο από ένα σωρό πολυεθνικά πλεούμενα θωρηκτά, καταδρομικά, αντιτορπιλικά, καΐκια, φορτηγά πλοία, μαούνες, βάρκες και η προκυμαία της, από την Πούντα μέχρι το πριν λίγο ελληνικό διοικητήριο, κατάφορτη από ένα ανέστιο τυραννισμένο πλήθος που ικέτευε τη σωτηρία του…

Συμμετοχές:


Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντάνα τη συζήτηση- παρουσίαση βιβλίου, παρακαλούμε όπως δηλώσουν συμμετοχή με email και την ένδειξη στο Θέμα Εάλω η Σμύρνη, ονοματεπώνυμο, τηλ επικοινωνίας και  αποστολή του EMAIL σας  στο diktyomikrasiatis@gmail.com 

Το λινκ παρακολούθησης της παρουσίασης του βιβλίου, Εάλω η Σμύρνη και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom θα σταλούν την Παρασκευή το απόγευμα.

Οσοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην πρώτη παρουσίαση δεν χρειάζεται να ξαναδηλώσουν.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος στην κλήρωση 2 αντιτύπων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αφήστε μια απάντηση